1 Temmuz 2012 Pazar

Karadedeler Olayı’nın iç yüzü


Karadedeler Olayı’nın iç yüzü
16 Eylül’de gösterime giren Karadedeler Olayı filminin tartışmaları, Kırklareli’yi de etkiledi. Filmle bağlantılı internet sitelerinde ve sosyal medyada, gerçek olduğu öne sürülen görüntülerin 1989 yılında Lüleburgaz İlçemizin Davutlu Köyü’nde gerçekleştiği yorumlanınca ipin ucu kaçtı. Davutlu Köyü’ne olan bakış birden değişti. Sanal alem bir yandan filmi tartışırken, diğer yandan köyün Davutlu olduğuna dair yorumlarını çoğalttı. Film şirketinden ise hiç bir açıklama yapılmayınca ortaya mağduriyet dolu bir tablo çıktı. 1989 yılında da görevde olan Davutlu Muhtarı Ali Osman Karagöz, köylerinde Karadede-ler Olayı diye bir şeyin ne 1989’da, ne daha öncesinde, ne de daha sonrasında yaşanmadığını söyledi. Kötü bir reklama maruz kalan köyün mağdur olduğunu söyleyen Karagöz, konuyu detaylı bir şekilde araştırdıktan sonra hukuki süreç başlatacağını açıkladı.
Her şey bundan bir süre önce sinema, internet ve televizyonlarda dönmeye başlayan bir fragman ile başladı. “Şoka hazır olun” sloganıyla gösterilen ve yaklaşık bir dakika süren fragmanda, ağaçlık bir bölgede amatör bir çekim yeralıyor ve daha sonra bir çocuğun korku dolu çığlıkları duyuluyordu.
“Karadedeler Olayı” isimli bu filmin fragmanları daha sonra kendi web sitesi ve sosyal paylaşım sayfalarıyla net dünyasında daha da popüler bir hale geldi. Ancak bu popülerlik beraberinde başka detayları da gün yüzüne çıkardı.
Sansür, araştırmayı tetikledi
Filmin ikinci fragmanında yeralan görüntülerde bazı gazete küpürleri gösteriliyor ve burada şahıs ve yer isimlerinin baş harfleri kalacak şekilde sansürlendiği gözleniyordu. Küpürlerde okunan yazılar arasında “K....ilinin L....ilçesinin D....köyü” cümlesi dikkatlerden kaçmadı. İşte ne olduysa bundan sonra oldu. Sosyal medyada ve çeşitli internet sayfalarında bahse konu yerin Kırklareli’nin Lüleburgaz İlçesi’nin Davutlu Köyü olduğu iddiası yoğunluk kazandı. Yapılan araştırmalarda; Türkiye’de K harfi ile başlayan illerden, L ile başlayan ilçesi olan tek şehrin Kırklareli olması, küpürlerde baş harfi hariç üstü karalanmış köyün de, harf sayısının kapladığı hacim gözönüne alındığında Davutlu olarak tespit edilmesi söylentileri destekler nitelikteydi.
Film değil belgesel
Filmin konusuna gelince. Film şirketi kendi basın bülteninde de belirttiği filmin konusunu, yaşanmış olaylar ve gerçek görüntülerden oluştuğu şeklinde piyasaya tanıttı. 1989 yılında bazı gazetelerde bir köyde saat 17:00’dan sonra korkudan kimsenin sokağa çıkamadığı; bu süreçte köyde metafiziksel varlıkların yani cinlerin yeraldığı öne sürülünce İstanbul’lu bir gazetecinin, kamerasıyla birlikte olayın aslını araştırmak üzere köye gittiği, köyde 15 gün konakladıktan sonra kamerayı 14 yaşında bir çocuğa bıraktığı, çocuğun kayıda devam ettiği, ancak daha sonra çocukla birlikte başka kişilerin de cesetlerinin bulunması üzerine gazetecinin jandarma tarafından gözaltına alınarak sorgulandığı, serbest kaldıktan sonra da elbiselerinin bulunmasına rağmen kendisinin kayıp olduğu ve beraberinde yaşanan ilginç olaylar dizisi neticesinde, film şirketinin eline geçen görüntülerin derlenerek bir belgesel-film hazırlandığı ifade edildi.
Yapımcı şirket ayrıca basın bülteninde belgesel-filmin hazırlığının 2 yıla yakın sürdüğünü, çeşitli engellerle karşılaştıklarını, konuya asla ticari gözle bakmadıklarını ve 3 adet VHS kasette yeralan gerçek görüntülerin derlenmesiyle bu filmin ortaya çıktığını kaydetti.
Herkes köyden korkmaya başladı
Yapımcı şirketin il, ilçe ve köy ismi konusunda sansür tekniğini kullanarak tedbirli davranmış olmasına ve sadece “K...ilinin D...köyünde” ibaresini tercih etmiş olmasına rağmen, sosyal medyada ve internetteki “Kırklareli’nin Lüleburgaz İlçesi’nin Davutlu Köyü” söylentisine gerekli hassasiyeti göstermemesi, bu deşifre için bir tedbir almaması, karşı bir açıklama yapmaması ve bu deşifrenin genişlereyek yayılmasını engellememesi, gözleri bir anda ilimize bağlı Lüleburgaz’ın Davutlu Köyü’ne çevirdi.
Belki de Trakya’da bile birçok kişinin ismini çok az duyduğu Davutlu Köyü, bu hengamede kötü bir reklama maruz kalmış oldu ve herkesin köye olan bakışı bir anda değişti. Tüm bu yaşanan tartışmalar üzerine köye giden muhabirlerimiz, köy muhtarı ile görüşerek kendisinden konuya açıklık getirmesini istediler. Filmin internette çok sık konuşulmaya başlanmasından sonra kendisini birçok kişinin aradığını söyleyen Köy muhtarı Ali Osman Karagöz ‘bir dokun bin ah işit’ misali, bu konudan oldukça muzdarip olduğunu belirtti ve şu cümlelerle konuşmasına başladı:
1989’da da muhtardım
“Ben bunun tamamen filmin çıkarı için yayılmış bir söylenti olduğunu düşünüyorum. Benim yaşım 61. Daha önce de 1976 senedinde 86 yaşında amcam vefat etti. Böyle bir olayı da ne yaşamış, ne duymuş. Köyümüzde Karadedeler Olayı filminde gerçek olduğu iddia edilen olay ve görüntülerin hiç birisi yaşanmamıştır.”
Köy muhtarı olarak bu söylentilere karşı olduğunu aktaran Karagöz, “Kesinlikle böyle birşey yok. Civar köylere de sorabilirsiniz. İsterseniz daha yaşlıları da getirip, konuşmalarını dinleriz. Ben 1984’te muhtar oldum. Yani 1989’da da muhtardım ve köydeydim. Daha önce de böyle bir olay duymadım. Ben bu konuyu derinlemesine olarak araştıracağım ve ne gerekiyosa o işlem için start vereceğim. Davutlu Köyü’nün böyle bir olayla anılmaya başlanmış olmasına, bunun internette yayılmasına hiç anlam veremiyorum. Sadece gülüyorum” dedi. Muhtar Karagöz, gerekli araştımaları yaptıktan sonra icap ederse yapımcı şirketle bu noktada hukuksal olarakta mücadele edeceğini kaydederek, Davutlu’nun mağduriyetinin ciddiliğine dikkat çekti.
Gözler yapımcı firmada
Muhtarın yanısıra konuştuğumuz köy sakinleri de, Davutlu’nun isminin böyle bir olayda anılmasına anlam veremediklerini söylediler. Film, 16 Eylül’de gösterime girdi ve beraberinde yeni tartışmalar da başladı. Görüntülerin gerçek olmadığını iddia edenlerden, inandıklarını söyleyenlere kadar birçok kişi görüşlerini, sinema sitelerinde ve sosyal medyada belirtmeye başladı. Ancak kendi iradesi dışında ismini böyle bir konunun içinde bulan Davutlu’nun, mağdur olduğu konusu kimsenin gündeminde yeralmadı. Şimdiki beklenti ise yapımcı şirketin, kendileri Davutlu Köyü olduğunu lanse etmemiş olsalar bile, filmle bağlantılı birçok yerde Davutlu’nun isminin geçmesine açıklık getirmesi ve bir basın açıklaması yapması.
Bunun yanısıra filmin fragmanlarında gösterilen köyün, peyzaj, mimari yapı, coğrafik şekil, bitki örtüsü gibi konularda Davutlu Köyü ile hiç bir benzerlik taşımaması da gözlerden kaçmıyor.

19 yorum:

  1. amma ben inaniyorum hemde cok boykle bir sey mutlaka olmali bu bir kamerayla cekilmisdir ve dikkatli incledikde Hakki(gazeteci)kameraya bakarak "bugun seni aradim amma acmiyodun" sozleri dikkatimden kacmadi bence bu kaseti o ya kiz arkadasina yada ablasina soylemisdir amma ablasida diyildi cunki ablasiyla konusmusdu...Ben Azerbaycandan izlesemde bu konuyu arastiricam.. tesekurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ??elaqe saxlam Gurban Samadov facebokum

      Sil
    2. Medinse salam mende bu kinoya yeni baxmisam cox maraqli geldi maraqlanmisan sen nese tapdin eger nese tapmisansa bu haqda bir dost kimi mene deye bilersen?

      Sil
  2. yok böyle şeylere inanmayın yahu durup dururken cinler basmaz hem cinler çok güçsüz ve akılsızlardır şeytan olsada oda adam öldürmez hem filme göre git burdan demiş yani o köyden gitmelerini istiyorlarmış hangi yaratık bir köyü iterki hem birde oradaki görüntülere bakılırsa 1989 yılına hiç benzemiyor yani filmi yapımcı şirket çekmiş ve çok satılsın tutulsun diye gerçek diye bir söyleti yaymıştır biraz kur'an -ı Kerim i okuyun yahu orada ne karadedeler nede o cinler bahsediliyor!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kardeşim Kuran'ı kerimi okumadigin okusanda anlamadigin belli. Cinler vardır. Kuran i kerim de de geçmektedir

      Sil
    2. Evet kardeşim Kuran'ı kerimi okumadigin okusanda anlamadigin belli. Cinler vardır. Kuran i kerim de de geçmektedir

      Sil
  3. Yanlız işin acınası yanı insanların makale yazdıgı üzerinde çalışmalar yaptıgı bir konuyu ''yahu bir Kur'an -ı Kerim okuyun be!'' denilerek sonlandırılmasıdır bilimin ve insan zihninin alamadıgı yerde bir kaçakdır bu başka birşey değil makalenizi beğendim mehsup oldugum gazetedede benzer bir köşe yazısında söz edilen bu konu son günlerde daha bir göz önüne çıktı.Ne yazıkki araştırma,gözlem ve inceleme gibi vasıflarlada başvursak bahsi geçen Davutlu köyüde 5 km den fazla yaklaşılamaması buna yerel kolluk kuvvetinin (Jandarma) engel olması (?)... Yerel halkın gazetecilerden rahatsız olması sebebiyle. Bu konuya ilgimizi dahada artırmıştır...

    YanıtlaSil
  4. Fındık karadenizde yetişiyorsa ve da yı kelimenin sonunda yapma da ki örnek gibi kulNan ve bunu arada bazi bazikullann sadeceee giresunlularsaVe evler tam giresun kirsali mimarisiyseee. Ck aramayin mekaniii

    YanıtlaSil
  5. Tam anlamıyla saçmalık. Hiç gerçekçi durmuyor zaten. Hem gerçek olsa tv lerde haberler çıkardı.

    YanıtlaSil
  6. Medinse salam mende bu kinoya yeni baxmisam cox maraqli geldi maraqlanmisan sen nese tapdin eger nese tapmisansa bu haqda bir dost kimi mene deye bilersen?

    YanıtlaSil
  7. Neden inanmıyorsunuz kardeşim...
    ßunlar Kur-an da geçiyor zaten Cinler,Şeytanlar onlar insanı direk olarak öldürmez ama musallat olurlar insanın aklını kaybetmesini sağlarlar cinnet geçiren insanlar kaybolan ve bulunamayan insanlar vs gibi cinler ve şeytanlar ayrıca çok akıllıdırlar.
    ßen İnanıyorum sizi ßilemem

    YanıtlaSil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. Arkadaslar ben bu filmi bugun izledim o olayin gerceklestigi yeri biliyorum orasi luleburgaz degil kanitim ise cekilen jamera kayitlarinda iki kisiyi taniyorum huseyin hoca ve esi huseyin hoca 2 hafta once vefat etmistir esi hala yasiyor ve eminimki orasi luleburgaz degil

    YanıtlaSil
  10. Olayin nerde gerceklestigini gormek isteyenler bana bu numaradan ulasabilirler 5 4 5 7 6 3 3 6 2 7

    YanıtlaSil
  11. Nerde geçmiş ise yerini yaz vede gerçekte bu olay onu de tanıyorsan o kişileri ozaman vakıfsındır konuya dimi yaz bizde bilelim ��

    YanıtlaSil
  12. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  13. ilgi çekiçi. Ve çelişki var bir den fazla niye köyü terk etmeleri isteniyor ortada bişey yok ken
    Yada niye uyarmadan korkutmada öldürüyorlar.
    Bu insanlar neyi görmüş olabilirler ki

    YanıtlaSil
  14. Ya bi gidin Allah aşkına

    YanıtlaSil